Acasa Harta Ajutor Contact
    Prima pagina     Despre noi     Conducere     Evenimente     Inscrieri     Insemne AMA     Strategie     Parteneriate     Donatii



    Nume / Prenume:
    E-mail personal:
    Numar de telefon:
    Mesaj:

Reabilitarea :



Reabilitarea unui toxicoman presupune multã rabdare, întelegere si dragoste din partea celor apropiati. Dependenta nu este o joacã, este o dramã pentru care nu avem cuvinte sã o descriem la adevãrata ei intensitate. Lipsa drogului produce stãri de crizã manifestate prin nervozitate excesivã, violentã, tâlhãrie si criminalitate. Aceasta este perioada de sevraj care în termeni medicali se traduce ca fiind “rãspunsul organismului la absenta bruscã a drogului cu care este obisnuit”. În sevraj simptomele si intensitatea lor diferã în functie de drogul administrat.
Cel mai puternic sevraj apare la heroinã si se manifestã prin tremur puternic, dureri articulare si musculare, dureri abdominale însotite de simptome specifice stãrii de gripã , greatã, vãrsãturi, febrã, frisoane, transpiratii, neliniste si insomnie acutã. Readministrarea drogului readuce organismul într-o stare de aparentã normalitate si aceasta dureazã doar câteva ore. Impresia cã drogul îl salveazã pe toxicoman este o iluzie ieftinã. Pentru a scãpa cu adevarat de acest cosmar toxicomanului îi trebuie multã vointã si stãpânire de sine, dar si mult ajutor si întelegere din partea celor apropiati. Întoarcerea unui toxicoman înseamnã foarte mult, este ca si cum ai da viatã unui prunc. Un toxicoman scos din ghearele iadului se naste a doua oarã. Pentru persoana dependentã, recuperarea înseamnã întoarcerea vietii înapoi. Recuperarea înseamnã sã se înfrunte pe el însusi si sã se accepte pe el însusi ca pe o fiintã umanã demnã – fãrã droguri sau alcool. Recuperarea implicã schimbãri profunde în ceea ce priveste modul în care se privesc unii pe ceilalti si lumea din jur. Înseamnã a-ti asuma responsabilitatea pentru propriile sentimente si pentru propriul comportament. Procesul de recuperare necesitã un mare curaj din partea persoanei dependente si un mare ajutor din partea celorlalti.
Considerãm cã trebuie sã se acorde mai multã atentie nevoilor simtite de cãtre familie, înainte, în timpul si dupã procesul de reabilitare a persoanei dependente. Aceasta nu mai este definitã în mod clar ca o “problemã. Atâta timp s-au consumat energii si s-au cheltuit bani pentru un singur membru al familiei, în timp ce restul familiei a fost condamnat sã ignore ceea ce ei îndura zi de zi alãturi de o persoanã care manifestã un comportament de dependentã. Credem cã fiecare este condamnat sã ignore sentimentul teribil de nesigurantã, de confuzie, pentru a se putea adapta noii situatii în care persoana dependentã a renuntat la comportamentul de dependentã.
Sperãm cã cei care sunt implicati emotional alãturi de persoana dependentã în acest proces, vor recunoaste amploarea schimbãrilor pe care le asteaptã în procesul de recuperare a persoanei dependente. De asemenea sperãm cã ei vor cere ajutor pentru ei, pe masurã ce devin constienti de faptul cã trebuie ca si ei sã se schimbe, si pe masurã ce propriile lor sentimente reflectã faptul cã sunt constienti cã persoana dependentã devine responsabilã din nou.
Parintii pot verifica daca proprii copii consuma droguri printr-un simplu test. Cu pachetul “Test Screen”, care poate fi comandat in farmaciile Sensiblu, parintele poate afla daca fiul sau fiica uzeaza de stupefiante si ce anume, in doar citeva minute. Acesta se efectueaza rapid in saliva sau urina si depisteaza peste 10 tipuri de droguri, precum marijuana, amfetaminele, metamfetaminele, cocaina, opiaceele sau fenciclidinele. “Testarea tinerilor ar putea insemna o reducere semnificativa a consumatorilor in tara noastra si un mijloc de prevenire foarte eficient cu rezultate in toate tarile cu un numar ridicat de consumatori”, spun oficialii companiei distribuitoare, care lanseaza un apel catre toate institutiile abilitate sa participe cu interes deosebit in stoparea consumului de stupefiante. Farmacistii spun ca exista trei tipuri de teste, unul care se face cu saliva, care descopera si cele mai multe tipuri de stupefiante, si doua cu urina. Dureaza doar 10 minute ca pe ecranul dispozitivului sa apara o banda colorata in dreptul drogului consumat. Cel mai scump test costa 112 lei deoarece depisteaza in saliva prezenta mai multor droguri.
Sperãm ca familiile vor constientiza, de asemenea, întreaga lor implicare în boala persoanei dependente, nu ca si cauza ci ca si partener de suferintã. Si de asemenea sperãm ca, recunoscându-si propria nevoie de dezvoltare, se vor implica în totalitate în procesul de recuperare a întregii familii, si vor simti un sentiment de satisfactie, indiferent dacã persoana dependentã îsi va gasi, sau nu, un nou drum . .
Sursa: Agenţiei Naţionale Antidrog www.ana.gov.ro
Invata despre droguri:
  • Drogurile
  • Tpuri de droguri
  • Dependenta si sevrajul
  • Efectele drogurilor
  • Reabilitare
  • Tratament


    Lupta alaturi de noi:
  • Voluntariat
  • Inscriere
  • Angajari


    Utile:
  • Agentia Nationala Antidrog
  • Inspectoratul General al Politiei
  • Directia Generala Anticoruptie
  • Politia Capitalei
  • Corpul National al Politistilor
  • International Police Association
  • Guvernul Romaniei
  • National Institute on Drug Abuse


  • Copyright 2008 Asociatia De Lupta Antidrog *AMA*
    Conditii de utilizare | Conditii legale | Imprint
    s